Historik

Hästveda Marknad är en traditionell familjemarknad med anor tillbaka till 1870-talet.
Då anordnades det torgdag varje torsdag. Sen var det även “stortorgdag och kreatursförsäljningsmöten” fyra gånger per år vilket var andra torsdagen i januari, april, juli och oktober.
Idag hålls marknaden, arrangerad av Hästveda Marknadsråd, en gång per år och det är andra onsdag och torsdag i juli. Marknadsrådet består av representanter från Hästveda Brottarklubb och Hästveda IF. Marknaden har arrangerats i sin nuvarande form sedan 1981. Marknadsrådet tillsammans med 100-tals frivilliga från lokala föreningar, t.ex. Hästveda Brottarklubb, Hästveda IF och Hästveda Orienteringsklubb gör marknaden möjlig. Hästveda Marknad är en viktig inkomstkälla för de lokala föreningarna.
Det är inte ovanligt med runt 100 000 besökare under de två marknadsdagarna.
Marknaden tar emot ungefär 400 knallar  fördelade på ca 1000 stånd. Det är ett stort utbud från livsmedel, godis, kläder, väskor och leksaker till konstverk, smycken och hantverk. Utöver knallarna finns även tivoli med många olika karuseller och spel för att roa besökarna. Marknaden startar på onsdagen efter lunch med stor loppis på Hästvedas torg. På onsdagskvällen bjuds det på livemusik vid tivoliområdet, gratis inträde och 18 års-gräns då det säljs alkohol. Där finns även ett dansgolv som oftast är fullt.
Hästveda Marknad är en av Sveriges få marknader som i dagsläget erbjuder gammeldags djurmarknad. Ursprungligen var det handel med nötkreatur, arbetshästar och svin men på grund av förbud mot införsel av klövdjur har djurmarknaden inriktat sig mer mot häst- och smådjurshandel. På torsdags morgonen kan man gå runt på djurmarknaden och köpa hästar, kaniner, fåglar, illrar mm. De senaste åren har det även funnits möjlighet för Ponnyridning. Djurmarknaden startar traditionellt på Torsdagens morgon.